Amurský tiger - obrovská mačka zo stránok červenej knihy

Amur tiger je najväčšia divá mačkaToto majestátne zviera má niekoľko slávnych mien: Amur, Ussuri, sibírsky alebo ďaleký východný tiger.

Vďaka jasnému vzhľadu, sile a sile sa stal predmetom úcty k národom Amuru a Primorye, ale nezachránil ho pred rizikom vyhynutia..

Vzhľad

Amurský tiger - charakteristické znakyAmurský tiger je najväčšia mačka s jasnou a hustou srsťou. Ladné pretiahnuté telo zvieraťa so silnými labkami od nosa po koniec chvosta je dlhé viac ako 3 metre. Výška zvieraťa v kohútiku je viac ako 1 meter. Hlava je guľatá a mohutná, s krátkymi ušami a smrtiacimi 8 cm špičákmi. Samec váži v priemere až 250 kilogramov. Ženy sú menšie, až 167 kilogramov. Tigre rastú celý život. Existuje niekoľko dospelých nad 300 kilogramov.

Farba srsti je oranžová a na bruchu biela s tmavými priečnymi pruhmi. Opisy a fotografie šelmy potvrdzujú, že vzor na koži je jedinečný.

V zime je kožušina ľahšia, dlhšia a hrubšia ako v lete. Sibírsky tiger chráni pred chladom hrubá vrstva tuku. Umožňuje vám ľahnúť si do snehu bez ujmy na zdraví a prežiť v drsnom podnebí s prudkými zmenami teploty.

Vo svojom prirodzenom prostredí žije obrovská sibírska mačka asi 15 rokov, v zajatí toto obdobie dosahuje 20 - 25 rokov.

Biotop

Amurský tiger odpočívaKde žije tiger amurský? Biotop najsevernejšieho tigra je Primorsky a Khabarovsk Territories, porastený cédrami a dubovými údoliami pozdĺž brehov mohutnej Ďalekovýchodnej rieky Amur a jej pravého prítoku Ussuri..

Šestina populácie žije na úpätí pohoria Sikhote-Alin. Keďže je šelma uvedená v Červenej knihe, celé územie jej distribúcie je pod prísnou kontrolou..

Amurský tiger sa nachádza v severovýchodnej Číne v Mandžusku. Podľa niektorých odhadov tam žije asi desať percent populácie. Za usmrtenie zvieraťa sa v tejto krajine ustanovuje trest smrti.

Lov a strava

Ussurijský tiger potrebuje na svoje kŕmenie obrovské územie. U mužov dosahuje plochu 800 metrov štvorcových, u žien 500 metrov štvorcových. Mačka musí venovať veľa času lovu, neustále sa pohybovať. Denne musíte zjesť 8-10 kg mäsa. Bez potravy môže šelma vydržať až 3 týždne..

Čo jedáva tiger amurský?? Základom stravy je:

  • jeleň;
  • srnec;
  • diviaky;
  • los.

Pri absencii veľkých obetí sa živí vtákmi, myšami, rybami.

Šelma loví v noci. Má dobre vyvinuté zmysly., ostré farebné videnie. Vďaka podložkám na labkách sa lovec takmer potichu plazí až k obeti a v pravý čas urobí prudký skok dlhý až 20 metrov. Ťahá korisť do vody a horlivo vyháňa konkurentov. Jie v ľahu a drží jatočné telo mocnými labkami.

Sibírsky tiger je veľký lovecAk útok zlyhá, veľká mačka ustúpi a nebude to skúšať znova. Po malom odpočinku ide hľadať novú obeť. Amurské zviera má pomerne vyvinutý hrtan. Toto mu umožňuje napodobňovať páriace sa volania jeleňov, chytiť ich do pasce.

Šelma nezaútočí na obeť, ak má jedlo. Vyhýba sa osadám, iba vo výnimočných prípadoch napadne človeka. V prípade nedostatku potravín, hospodárskych zvierat, psov.

Vlastnosti správania

Sibírsky tiger sa vody nebojíObrovská sibírska mačka sa ľahko pohybuje v snehu a dosahuje rýchlosť 50 kilometrov za hodinu. Ussurijský tiger prejde denne až 40 kilometrov. je on vie plávať a môže prekonať niekoľkokilometrovú nádrž. Ussuri mačky uprednostňujú rovnaké chodníky, menia trasy iba kvôli nedostatku koristi.

Šelma starostlivo stráži lovné územie a neprijíma konkurentov. Stretnutie s iným mužom málokedy vyústi do bitky. Na vyriešenie stačí ukážka sily a agresívny rev. Porazený odchádza.

Divoká mačka z Ďalekého východu hojne označuje svoj majetok močom a tiež pazúrmi škriabe kôru stromov. Za týmto účelom stojí na zadných nohách. Pruhy sa nachádzajú vo výške viac ako 2 metre.

Muži žijú sami, ženy sa môžu pridávať do menších skupín. Pruhované oranžové fešáci sú polygamní. Obdobie rozmnožovania sa končí koncom zimy. Po 3-4 mesiacoch samica porodí až 4 slepé mačiatka.

Už v 2 mesiacoch im matka nosí mäso na testovanie. Postupne tigrica učí mláďatá loviť. Osamostatňujú sa po 2 rokoch. Tiger sa nezúčastňuje na vzdelávaní.

Pokles populácie

Sibírsky tiger v zimeV ríši zvierat nemá tiger ussurijský žiadnych nepriateľov. Toto silné zviera je schopné zvládnuť každého konkurenta, dokonca aj medveďa. Iba ľudia boli schopní zabiť najväčšiu mačku.

Krátky exkurz do histórie ukazuje, že v 20. storočí počet tigrov katastrofálne poklesol, do 40 rokov dosiahol 30 - 40 jedincov.

Dôvody vyhynutia boli:

  • lov a pytliactvo;
  • zníženie ponuky potravín;
  • ničenie prirodzených biotopov.

Amurská tigrica a tigrie mláďaĽudia sa našťastie dokázali včas zastaviť. Lov amurského tigra bol úplne zakázaný, boli vytvorené rezervy, druh bol zaradený do Červenej knihy.

Problém vyhynutia tigrov sa stal predmetom širokej publicity. Amurský tiger sa často venuje príbehom v médiách, školáci študujú na hodinách prírodopisu krátky popis zvieraťa.

Podľa posledného sčítania ľudu bolo v roku 2015 v Rusku viac ako 500 osôb. Asi rovnaký počet jedincov žije v zoologických záhradách po celom svete. Tiger sa aktívne študuje na Ďalekom východe. Zvieratám sú nasadené obojky s majákmi, ktoré im umožňujú zaznamenávať každý krok na obrovskom území. Vďaka implementácii stratégie ochrany tigra amurského bolo možné zastaviť vyhynutie poddruhu, je však príliš skoro na to, aby sa tiger amurský vylúčil z Červenej knihy..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti